Θεατρικό Επισκεπτήριο

Πώς δημιουργήθηκε το

Θεατρικό Επισκεπτήριο

Τον Νοέμβριο του 2014, ο Ηλίας Κουνέλας πρότεινε στο Εθνικό Θέατρο την κοινωνική θεατρική δράση ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ. Πρόκειται για θεατρικές παραστάσεις που δίνονται σε θαλάμους νοσοκομείων, για μεμονωμένο θεατή κάθε φορά γύρω από το κρεβάτι του και συνήθως σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικά στάδια ή που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, με απώτερο σκοπό, η τέχνη του θεάτρου να τους παρηγορήσει, να τους φέρει σε απενοχοποιημένη επαφή με την ασθένειά τους και να τους παρέχει χαρά και συντροφιά σε μια αμήχανη και δύσκολή στιγμή. Το Εθνικό Θέατρο στήριξε την δράση του ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ που αποτελείται από τρεις ηθοποιούς, επί πέντε συναπτά έτη, ξεπερνώντας τις 800 παραστάσεις σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής.


 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ

Έπειτα από αυτή την μακρά εμπειρία γεννήθηκε οργανικά η ανάγκη να πληθύνουν οι καλλιτέχνες και να απλωθεί η δράση. Έτσι παράλληλα με την δράση ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ, δημιουργήθηκε και η δράση ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ που υλοποιείται από τον Οργανισμό ΠΡΟΣΩΠΟ και εντάσσεται στην  "Πολιτισμική Παρηγορητική φροντίδα", όπου θα μπορούν να λάβουν μέρος όσοι καλλιτέχνες επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική απεύθυνση της τέχνης, με απώτερο σκοπό το κοινωνικό θέατρο να εξαπλωθεί σε όλα τα νοσοκομεία και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σκοπός μας είναι η συμμετοχή του κάθε καλλιτέχνη να πληροί κάθε φορά, όλους τους επαγγελματικούς όρους μιας συνεργασίας για να ανταποκρίνεται στην υψηλή ποιότητα που θέλουμε να παρέχουν οι παράστασεις.

Ο Οργανισμός ΠΡΟΣΩΠΟ , αποζητά να δίνει δωρεάν παραστάσεις, χωρίς να έχει κανέναν εθελοντικό χαρακτήρα.

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

Αγαπημένε ασθενή!

Κάποτε υπήρξα και εγώ στη θέση σου. Νοσηλευόμουν για μεγάλο διάστημα σε διάφορα νοσοκομεία. Συχνά έχανα την υπομονή ή το κουράγιο μου, μου έλειπε η ομορφιά και η φαντασία. 
Αργότερα έγινα καλά και πώς τό φερε η ζωή, έγινα ηθοποιός. Θυμήθηκα εκείνες τις δύσκολες μέρες και ονειρεύτηκα να σου χαρίσω τις στιγμές που τόσο μου έλειψαν. 
Είμαστε τρεις αγαπημένοι φίλοι και ηθοποιοί. Ο Ηλίας, η Ιφιγένεια και ο Πάνος. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια μικρή παράσταση για σένα, γύρω από το κρεβάτι σου, εντελώς δωρεάν. Αρκεί να το πεις σε κάποια νοσοκόμα ή στον γιατρό σου ή σε κάποιον υπεύθυνο της κοινωνικής υπηρεσίας και αυτός θα μας ενημερώσει. Έχουμε ετοιμάσει μερικές ιστορίες από την παγκόσμια λογοτεχνία και θα διαλέξεις αυτή που προτιμάς να σου αφηγηθούμε. Μπορείς να την παρακολουθήσεις μόνος σου ή με τους συνοδούς σου ή με όλο το θάλαμο. Οι παραστάσεις είναι προσφορά του Οργανισμού ΠΡΟΣΩΠΟ στους νοσηλευόμενους των Νοσοκομείων. Η δράση ονομάζεται ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ και στόχος της είναι να μεταφέρει τη μαγεία της σκηνής σε ανθρώπους που δεν μπορούν την δεδομένη στιγμή της ζωής τους να έρθουν στο θέατρο.

Μην διστάσεις να το ζητήσεις και εμείς θα είμαστε εκεί!


Αν έχεις κάποιον άνθρωπο σε νοσηλεία μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας ... )

Μία προσωπική παράσταση, τρεις ηθοποιοί, ένας ασθενής κι ένα δωμάτιο νοσοκομείου

Παραστάσεις δωματίου από ηθοποιούς του Εθνικού σε νοσοκομεία